Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pierogi drożdżowe z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi drożdżowe z pasztetem są puchate i pyszne. Ta pyszna przekąska to właściwie słona wersja pączków :)

Pierogi drożdżowe z pasztetem

Składniki:

Pierogi drożdżowe z pasztetem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe z pasztetem
1. Przygotuj zaczyn. W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Do miski wsyp resztę mąki, jajka i sól. Wlej zaczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj robotem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzone masło.

3. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

4. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj na placek o grubości 6–7 milimetrów.

5. Na połowie placka ułóż pokrojony w kostkę pasztet i przykryj drugą połową ciasta. Pokrój na kwadraty.

6. Pierożki z pasztetem przełóż na posypany mąką stół, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

7. W garnku rozgrzej olej.

8. Pierożki wrzucaj partiami i smaż obracając na różne strony.

9. Po kilku minutach, gdy staną się rumiane, wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na bibule.

10. Podawaj z sałatą i żurawiną.