SUPERPRZEPIS

Pierogi dyniowo- serowe z granatem

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Pierogi dyniowo- serowe z granatem Więcej zdjęć (4)

Dyniowe ciasto wychodzi miękkie i za to je lubię. Nadzienie serowe zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje. Natomiast posypanie pierogów ziarenkami granatu ożywia smak i wygląd dania!

Składniki:

Pierogi dyniowo- serowe z granatem

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • ok 0,5- 3/4 szklanki gorącej wody,
  • 3 łyżki gęstego puree z dyni,
  • szczypta soli,

FARSZ:

  • Ok. 500 gram białego sera,
  • Cukier do smaku (ok 1-2 łyżki),
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duże żółtko

DODATKOWO:

  • około 5 dag masła do polania,
  • ziarna granatu do podania,
  • cukier trzcinowy do posypania

Sposób przygotowania:

Pierogi dyniowo- serowe z granatem

ETAP 1

Pierogi dyniowo- serowe z granatem
Składniki farszu umieszczamy na miseczce

FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier waniliowy oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy, jednocześnie słodząc według uznania.

ETAP 2

Pierogi dyniowo- serowe z granatem
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W wykonany kopczyk dajemy olej, sól i dynię.

ETAP 3

Pierogi dyniowo- serowe z granatem
Zagniatamy elastyczne ciasto

Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree.

ETAP 4

Pierogi dyniowo- serowe z granatem
Na wycięte krążki nakładamy farsz

Gotowe ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje serowego nadzienia.

ETAP 5

Pierogi dyniowo- serowe z granatem
Sklejamy zgrabne pierożki

Mając nałożone nadzienie przystępujemy do sklejania pierogów.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobine oleju oraz sól. Na gotującą wodę wrzucamy uformowane pierogi. Gotujemy je oko 4-5 minut.
Gotowe odcedzamy
W trakcie jak pierogi się gotują w garnuszku rozpuszczamy masło. Nałożone na talerze pierogi polewamy masłem, posypujemy ziarenkami granatu i cukrem trzcinowym. Podajemy!