Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi jak berety.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi inne od tradycyjnych, wyglądające jak nakrycie głowy lub ufo.

Pierogi jak berety. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi jak berety.

 

  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • kilka brzoskwiń
  • 100 g twarogu
  • łyżka cukru waniliowego
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • kamis do potraw słodkich
  • łyżka cukru pudru
  • woda i łyżka soli do gotowania

Sposób przygotowania:

Pierogi jak berety.
Brzoskwinie obieramy ze skóry i tniemy na połówki. Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Jeśli ktoś woli słodsze nadzienie może dodać więcej cukru, ale już zwykłego. Wodę, olej, szczyptę soli mieszamy razem..wylewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Gotowe podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Szklanką ( taka do drinków) wycinamy parzystą ilość kółek. Na jednym układamy połówkę brzoskwini dziurką do góry do której wkładamy łyżeczkę twarogu. Przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Po wyjęci i lekkim ostygnięciu posypujemy pudrem i przyprawą Kamis do słodkiego.
Pierogi jak berety.
Brzoskwinie obieramy ze skóry i przekrawamy na pół.
Pierogi jak berety.
Na każdej połówce brzoskwini układamy łyżeczkę twarogu.
Pierogi jak berety.
Zlepione układamy na posypanej mąką tacy, twarogiem do spodu.
Pierogi jak berety.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 10 minut.