Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

pierogi leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam pierogi leniwe. bardzo smaczne

pierogi leniwe

Składniki:

pierogi leniwe

 

Sposób przygotowania:

pierogi leniwe
Ziemniaki umyć, obrać ze skórki, opłukać, zalać gorącą wodą, posolić ugotować i odcedzić.
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce dodać jaja, mąke, mąke ziemniaczaną, cukier, sól, i dobrze wymieszać.
Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić skośne kluski.
Kluski wrzucić do gotującej wody, osolić i krótko gotować. Wyjmować cedzakiem. Bułkę tartą zrumienić na patelni, dodać masła i margaryny stopić, polać leniwe pierogi na talerzu.