EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pierogi marchwiowo-drobiowo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne pierogi w wersji pomarańczowej. Marchewka, pierś i gorczyca. Delikatność i konkretność w jednym ?

Pierogi marchwiowo-drobiowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi marchwiowo-drobiowo

 

  • 200g marchwii
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gorczycy białej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju + szczypta soli
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Pierogi marchwiowo-drobiowo
Marchewkę obieramy i myjemy. Do garnka wkładamy pierś z kurczaka i marchewki. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody, studzimy. Ostudzone mięso i marchewki mielimy przez maszynkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gorczycą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Mąkę, jajko, olej, sól i wodę szybko i energicznie zagniatamy. Ciasto dzielimy na części, jedną kładziemy na stolnicy a resztę przykrywamy ściereczką. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, wycinamy kółka, na każde kładziemy porcję nadzienia. Lepimy pierogi. Gdy już przygotujemy wszystkie pierogi gotujemy je we wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch to gotujemy około 5minut. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy.
Pierogi marchwiowo-drobiowo
Marchewkę i pierś mielimy w maszynce, wystarczy raz
Pierogi marchwiowo-drobiowo
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski
Pierogi marchwiowo-drobiowo
Tak wygląda ciasto po dokładnym zagnieceniu
Pierogi marchwiowo-drobiowo
A to etap wycinania, nadziewania i klejenia