edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierogi maślankowe z morelami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierwszy raz zagniotłam ciasto na maślance i okazało się rewelacyjne – mięciutkie i delikatne. Pasuje nie tylko do słodkiego, ale i do wytrawnego nadzienia.

Pierogi maślankowe z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi maślankowe z morelami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
  • sól
  • 1/2-3/4 szklanki maślanki naturalnej – w zależności jak mąka wchłonie
  • 25 dag drobnych moreli
  • cukier według uznania
  • DODATKOWO:
  • gęsta śmietana lub jogurt naturalny
  • cukier trzcinowy
  • posiekane włoskie orzechy

Sposób przygotowania:

Pierogi maślankowe z morelami
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Powoli, mieszając łyżką, dolewać maślankę do momentu, aż mąka pozlepia się i będzie można zagnieść ciasto ręką. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je szczelnie i odstawić na 30 minut. Morele umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki (swoje pokroiłam na ósemki). Ciasto niezbyt cienko rozwałkować, szeroką szklanką wyciąć kółka. Na każde kółko nałożyć porcje owoców i posypać je cukrem, skleić formując pierogi. Zlepione, do czasu gotowania odkładać na ściereczkę i przykryć ściereczką. Pierogi włożyć na wrzącą osoloną wodę, od wypłynięcia gotować na wolnym ogniu kilka minut do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco miękkie (można to sprawdzić wbijając widelec w „falbankę”). Zahartować je przez zanurzenie w zimnej wodzie i rozłożyć do wystudzenia na talerzu. Podać polane śmietaną lub jogurtem, posypane trzcinowym cukrem i posiekanymi orzechami. Z tych proporcji wyszły mi 22 pierogi.
Pierogi maślankowe z morelami
Powoli, mieszając łyżką, dolewać maślankę do momentu, aż mąka pozlepia się i będzie można zagnieść ciasto ręką.
Pierogi maślankowe z morelami
Na każde kółko nałożyć porcje owoców i posypać je cukrem, skleić formując pierogi.
Pierogi maślankowe z morelami
Zlepione pierogi, do czasu gotowania odkładać na ściereczkę i przykryć ściereczką.
Pierogi maślankowe z morelami
Pierogi włożyć na wrzącą osoloną wodę, od wypłynięcia gotować na wolnym ogniu kilka minut do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco miękkie.

Tagi:

pierogi danie