gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Pierogi mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pierożki nadziewane mięsnym farszem

Pierogi mięsne

Składniki:

Pierogi mięsne

 

  • Ciasto:
  • ok 1 kg mąki
  • ok 2 szkl ciepłej wody
  • sól
  • 3 łyżki oleju

 

  • Farsz:
  • 1 kg schabu
  • 2 gałązki kolendry
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • trochę kminku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi mięsne
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, olej i ugniatając dodajemy po trochę wody, tyle aby ciasto nie było twarde ani rzadkie, tylko ma odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.
Przygotowujemy farsz. Mięsko mielimy, do mielonego mięska dodajemy posiekana kolendrę i pietruszkę, przyprawiamy kminkiem, papryka słodką, papryka ostrą, solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz przysmażamy na patelni, do czasu aż mięsko będzie usmażone. Gotowym farszem nadziewamy krążki, formujemy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Pierożki można podawać z usmażona cebulką.
Smacznego