anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Pierogi mojej babci

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dodatkowo podałam farsz wigilijny:)

Pierogi mojej babci

Składniki:

Pierogi mojej babci

 

  • Ciasto
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko +1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • Farsz
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej kujawski
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • 1 łyżka przyprawa kucharek lub ziarenka smaku
  • włoszczyzna bez kapusty
  • Farsz postny z grzybami
  • 1 kg kapusty
  • grzybki suszone dowolna ilość
  • olej
  • cebula
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi mojej babci
Mięso umyć,zalać wodą,wody ma być tyle żeby mięso było przykryte. Dodać włoszczyznę,przyprawę i sól,gotować do miękkości. Wyjąć mięso,do wody po mięsie włożyć kapustę,gotować około 40 min. Wylać na sitko żeby obciekła,wycisnąć w ręku,przesiekać na desce dużym nożem,mięso skręcić przez maszynkę,dodać przesmażoną w kosteczkę cebulę,sól i pieprz,jajko wyrobić farsz. Z podanych składników,zagnieść ciasto,rozwałkować, formować pierożki dowolnej wielkości. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody,z dodatkiem 2 łyżek oleju,około 7 min od wypłynięcia. Po ostygnięciu,odsmażyć pierożki na oleju na małym ogniu,pod przykrywką,polecam są wyśmienite. Smacznego.