gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Pierogi nadziewane szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pierożki szpinakiem nadziane

Pierogi nadziewane szpinakiem

Składniki:

Pierogi nadziewane szpinakiem

 

  • Ciasto
  • ok pół kg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl ciepłej wody ( wlać więcej w razie potrzeby)
  • odrobina soli
  • Farsz :
  • 1 opakowanie szpinaku
  • ser parmezan
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pierogi nadziewane szpinakiem
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy olej, trochę soli, ugniatamy dolewając pomału wodę, ciasto powinno być ciągnące, ale nie rzadkie ani nie gęste. Forujemy kule.Nastepnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Przygotowujemy farsz. Szpinak jak jest mrożony to wcześniej go rozmrażamy, na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szpinak, dodając posiekany czosnek i starty ser parmezan, wszystko razem mieszamy i smażymy na małym ogniu, posolić do smaku. Przygotowanym nadzieniem nadziewamy pierogi. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyciągamy na talerzyki. Pierożki możemy po ugotowaniu usmażyć są także pyszne Smacznego