EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne pierogi. Nasz ostatni eksperyment uważam za bardzo udany. Ciasto jest bardzo smaczne, a nadzienie rozpływa się w ustach.

Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne

 

  • Pierogi:
  • 2 i 1/2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • Nadzienie:
  • 100g mięsa wieprzowego
  • 100g mięsa drobiowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka

 

Sposób przygotowania:

Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne
Mięso gotujemy z marchewką do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy maszynką dwa razy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na Pierogi wrzucamy do miski i szybko zagniatamy. Ciasto ma być elastyczne. Dzielimy na 3 lub 4 części. Przykrywamy ścierką. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy kółka, nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Tak robimy z każdym kawałkiem. Każdą porcję przykrywamy ścierką, żeby nie wyschły. Gdy mamy już przygotowane wszystkie pierogi, wrzucamy je do garnka i gotujemy od 2-5 minut, w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne
Ja mięso zawsze mielę dwa razy, jest delikatniejsze
Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne
Ciasto na pierogi wyrabiamy szybko i intensywnie
Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne
Do robienia pierogów używam takiego przyżądu - szybciej i wygodniej
Pierogi oszczędne czosnkowo-mięsne
Pierogi pod ściereczką nie wyschną tak szybko