Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pierogi pieczone z serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Palce lizać

Pierogi pieczone z serem

Składniki:

Pierogi pieczone z serem

 

  • Ciasto:
  • 35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
  • 20 dag masła lub margaryny.
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • Nadzienie:
  • 4 topione serki gouda lub inne,
  • 1 jajko do posmarowania pierogów przed upieczeniem,
  • trochę masła lub margaryny do posmarowania blaszki.

Sposób przygotowania:

Pierogi pieczone z serem
Przesiać mąkę przez sito i zagnieść ciasto z żółtkiem i masłem lub margaryną. Zrobić to możliwie najszybciej i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, brać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na placki o grubości 2 mm Z tych placków wykrawać kwadraty 6 na 6 cm Na każdy kwadrat nałożyć odpowiedni pasek topionego serka, złożyć na pół i zlepiać. Pierożki posmarować dokładnie rozbitym jajkiem, ułożyć na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną. Pierożki nie powinny się ze sobą stykać, bo przy pieczeniu rosną i mogłyby zrosnąć się w jeden kawał. Piec na złoty kolor, mniej więcej 20 minut.