Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi pieguski z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z dodatkiem maku, nadziewane jabłkami z cynamonem to bardzo smaczne i oryginalne danie na słodko.

Pierogi pieguski z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi pieguski z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl maku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl mleka
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg jabłek
  • 3-4 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Pozostałe składniki:
  • sól
  • syrop klonowy
  • liście mięty

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi pieguski z jabłkami
Mąkę wymieszać z makiem i solą. Dodać jajko, oliwę, ciepłą wodę z mlekiem i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować i foremką wykrawać krążki. Na jeden krążek ciasta nałożyć porcje farszu, przykryć drugim i dokładnie zlepić brzegi. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3-4 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać syropem klonowym
Pierogi pieguski z jabłkami
Mąkę wymieszać z makiem dodać resztę składników i zagnieść ciasto
Pierogi pieguski z jabłkami
Obrane jabłka zetrzeć na tarce połączyć z cynamonen cukrem i rodzynkami
Pierogi pieguski z jabłkami
Ciasto rozwałkować wykrawać krążki i nakładać farsz
Pierogi pieguski z jabłkami
Przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić brzegi