Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Pierogi po bałkańsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi w wydaniu bałkańskim - ostrawe i pyszne. Przepis spisany z gazety, ale nie podam pierwotnego źródła (Tele Tydzień?)

Pierogi po bałkańsku

Składniki:

Pierogi po bałkańsku

 

 

  • Farsz:
  • 50 dag botwiny
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 20 dag bryndzy
  • sól
  • łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi po bałkańsku
1. Botwinę sparzyć i drobno pokroić, wymieszać ze szczypiorem, pokruszoną bryndzą i przyprawami. 2. Zagnieść ciasto, tak by było dość ścisłe ale pozostało elastyczne. R 3. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki szklanką i nakładać kulki z farszu. Zlepiać dokładnie brzegi pierogów, by farsz nie wypłynął w czasie gotowania. 4. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów. Odcedzić pierogi, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać stopionym masłem i zapiekać 10 minut w temp. 180'C. Bardzo dobre, polecam!!!