Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pierogi porosołowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

prawie wszyscy lubią jeść, ale lepić to już nie każdy ma zacięcie :)

Pierogi porosołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi porosołowe

 

  • CIASTO - ok. 600 g mąki pszennej luksusowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • bardzo ciepła woda

 

  • FARSZ - ok. 1 , 5 szkl. kawałeczków mięsa obranych z gotowanych skrzydełek, szyjki i korpusu kurczaka - takie porosołowe resztki
  • 2 gotowane marchewki, też z rosołu
  • 1 duża marchewka surowa
  • 1 duża cebula
  • ok. 150 g kuskusu
  • trochę wody albo rosołu albo wywaru z warzyw do kuskusu
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku albo innej zieleniny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy Secrets of the Orient - Cairo Shoarma
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi porosołowe
CIASTO - każdy ma swój sposób na ciasto pierogowe. Ja wsypuję po prostu do miski mąkę, dodaję olej, sól i zarabiając pomału wlewam bardzo ciepłą wodę. Nie umiem podać dokładnie jej ilości bo nie mierzę - wlewam tyle aż uda się zagnieść dość elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiam je jeszcze przez chwilę i odkładam pod przykryciem na kilka chwil. FARSZ - mięso było porosołowe bo gotowałam rosołek z dodatkiem kości z trybowania udek i korpusu kurczaka. Nie było tego dużo, jakieś 1,5 szklanki. Zmieliłam je razem z marchewkami z wywaru. Świeżą marchewkę czyściłam i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę po obraniu drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, smażyłam cebulę i marchewkę aż zmiękły i zaczęły się lekko złocić, przełożyłam do zmielonych składników. Kuskus wsypałam do kubka i zalałam gorącym płynem - ok. 1/2 szklanki rosołu i wodą - tak żeby był przykryty na ok. 1 cm. Zostawiłam pod przykryciem na kilka minut żeby napęczniał a następnie przełożyłam do reszty farszu. Dodałam posiekany koperek, wbiłam jajko i dokładnie wymieszałam masę. Doprawiłam ją do smaku przyprawą Cairo, solą i pieprzem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowywałam na duży placek i szklanką wykrawałam krążki. Łyżeczką nakładałam porcje farszu na każdy i zlepiałam pierogi odkładając je na bok - można na omączony blat albo na ściereczkę albo na blaszkę z papierem. Gotowałam partiami w osolonym wrzątku - jakieś 2 minuty od wypłynięcia i są gotowe. Okrasiłam podsmażoną na maśle cebulką z pieczarkami bo było kilka do zużycia.
Pierogi porosołowe
ugotowane i obrane od kości mięso zmieliłam razem z gotowaną marchewką
Pierogi porosołowe
surową startą marchewkę usmażyłam razem z posiekaną cebulką
Pierogi porosołowe
dodałam je do mięsa - dodałam też posiekany koperek i napęczniały kuskus - doprawiłam
Pierogi porosołowe
lepiłam pierogi i układałam je na blaszkach wyłożonych papierem bo tak mi było wygodnie a potem gotowałam partiami