ZośkaB

ZośkaB

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pierogi ruskie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa którą chętnie jedli Galicjanie.

Pierogi ruskie.

Składniki:

Pierogi ruskie.

 

  • Ciasto;
  • pąka pszenna 50 dag
  • woda 0,5 szklanki
  • słonina 10 dag

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie.
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane wystudzić.Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na smalcu.Wystudzone ziemniaki, ser i cebule zmielić w maszynce. Doprawić. Sporządzić ciasto pierogowe. Rozwałkować ma dość cienkie placki. Uformować pierogi. Uformowane pierogi układać na stolnicy posypanej mąką . Przykryć ściereczką aby nie wysychały. Gotować w osolonej wodzie .Podawać z polaną stopioną słoniną.