joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjne pierożki, które chyba każdy lubi.

Pierogi ruskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej+ do podsypywania
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • ok 1 szkl gorącej wody

 

 

  • słoninka lub cebulka do okraszenia

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Ciasto: W misce wymieszać mąkę z olejem i jajkiem, dodawać tyle gorącej wody aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieść i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem aby "odpoczęło". Farsz: ziemniaki i ser zemleć. Słoninkę pokroić w kosteczkę i wysmażyć, dodać cebulkę zeszklić. Usmażoną cebulkę dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać polane skwarkami lub cebulką.
Pierogi ruskie
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i szklanka wycinać kółka
Pierogi ruskie
Ser i ziemniaki zemleć, dodać przesmażoną słoninę i cebulkę
Pierogi ruskie
Farsz nakładać łyżeczką, dokładnie zlepić pierożki
Pierogi ruskie
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju