Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pierogi ruskie a`la Igraszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione nadzienie. U mnie w rankingu najwyżej stoją ruskie : z ziemniakami, białym serem i wędzonym boczkiem, mniam :)

Pierogi ruskie a`la Igraszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie a`la Igraszki

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie a`la Igraszki
Ziemniaki obieramy kroimy na 4 części, wsypujemy 2 łyżeczki soli, zalewamy je wodą i gotujemy 20-30 minut do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków.

Na patelni przesmażmy 10 minut pokrojony w kostkę boczek wędzony. Kiedy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy szczyptę soli i smażymy kolejne 8 minut lub do momentu kiedy cebula zmięknie i ładnie się zarumieni.

Do ziemniaków, dodajemy ser, 2/3 boczku z cebulą – mieszamy aż do połączenia się składników i doprawiamy farsz solą i dość dużą ilością pieprzu – odstawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły. Do rondelka wlewamy wodą, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę i za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki.

Kiedy składniki się połączą ciasta przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Ciasto rozwałkowujemy, kubkiem wycinamy koła, na środek każdego nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie po 2-3 minuty. Ugotowane pierogi serwujemy polane pozostała cebulką z boczkiem, smacznego ;) 
Pierogi ruskie a`la Igraszki
Ugotowane ziemniaki tłuczemy razem z serem
Pierogi ruskie a`la Igraszki
Łączymy z przyprawami i podsmażonym wędzonym boczkiem z cebulką
Pierogi ruskie a`la Igraszki
Przesianą mąkę łączymy z gorącą wodą z rozpuszczonym masłem
Pierogi ruskie a`la Igraszki
zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto i robimy pierogi