góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Pierogi ruskie babci emerytki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

zwykłe i niezwykłe pierożki uwielbiane przez wnuków

Pierogi ruskie babci emerytki

Składniki:

Pierogi ruskie babci emerytki

 

  • Ciasto
  • 35 dkg mąki
  • 125 ml prawie gorącej wody
  • 1 łyżka oleju, lub kawałek miękkiego masła
  • sól

 

  • Farsz
  • 25 dkg twarogu
  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • Ponadto:
  • kawałek boczku do wysmażenia.

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie babci emerytki
Twaróg i ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, albo mocno rozdrobnić widelcem. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor, dodać do masy twarogowo-ziemniaczanej. Dodać sól i pieprz świeżo zmielony. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać olej, sól i gorącą wodę. Zagnieść ciasto. (Do ciasta na pierogi nie dodaję jajka. Jest elastyczne, mięciutkie i świetnie nadaje się do każdego rodzaju pierogów. Odstawić na 15 min, aby odpoczęło. Wałkować ciasto, wykrawać pierożki, nadziewać przygotowanym farszem. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Z boczku smażyć skwareczki i polać ugotowane pierożki.