mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pierogi ruskie Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajne ciasto wychodzi gdy do niego doda się gotowanych ziemniaków.

Pierogi ruskie Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie Mariel

 

  • Ciasto:
  • 200 ml letnia woda
  • 500 gram mąka
  • 3 łyżki ziemniaki ugotowane
  • Sól
  • 1 szt żółtko surowe
  • Farsz:
  • 500 gram twarogu
  • 500 gram ziemniaków gotowanych
  • 2 szt. cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • Omasta:
  • 1 cebula
  • 200gram boczku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie Mariel
Farsz: Obrać cebulę , pokroić ją drobno , na patelni rozgrzać olej , do rozgrzanego wrzucić cebulę i smażyć na złocisty kolor. Do miski przepuścić ziemniaki przez praskę , dodać twaróg i cebulę .Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać przez sito , dodać ziemniaki przepuszczone przez praskę , żółtko i szczyptę soli , powoli dodawać wody i zagniatać ciasto. Ciasto ma być spójne i jednolite. rozwałkować na placki około 2mm grubości i wykrajać szklanką koła , nakładać na środek farsz i zagniatać boki, ja użyłam do tego celu pierogownicy . W dużym garnku zagotować wodę dodać 2 łyżki oleju i 2 płaskie łyżeczki soli .Do gotującej wrzucać pierogi.Gotować na małym ogniu do momentu aż wypłyną na wierzch , a później jeszcze z dwie minuty.Wyciągać z wody łyżką cedzakową. Omasta: Cebulę obrać i drobno pokroić , tak jak i boczek, wrzucić na tłuszcz i podsmażyć .Polewać omastą przed podaniem ugotowane pierogi.
Pierogi ruskie Mariel
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać ziemniaki gotowane
Pierogi ruskie Mariel
do farszu dodać smażoną cebulkę i przyprawić do smaku
Pierogi ruskie Mariel
rozwałkować ciasto o grubości 2 mm wycinać szklanką koła lub użyć przyrządu do lepienia pierogów
Pierogi ruskie Mariel
do gotującej się osolonej wody wrzucać pierogi