kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Pierogi ruskie podpiekane na patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierogi ruskie podpiekane na patelni

Pierogi ruskie podpiekane na patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie podpiekane na patelni

 

  • Przepis na ciasto:
  • mąka pszenna – około 300 gram
  • ciepła woda – 200 ml ( musi być mocno ciepła )
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie podpiekane na patelni
Na samym początku należy obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie do smażenia. Ostygnięte ziemniaki wraz z cebulką i białym serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Uzyskaną masę dokładnie mieszamy oraz przyprawiamy według gustów pieprzem i solą. Gdy farsz zostanie przygotowany bierzemy się do wykonania ciasta. Do dużej miski wsypuję mąkę, wbijam jajko dodaje szczyptę soli i powoli dodaje ciepłą wodę . Jeżeli dobrze połączymy składniki ciasto jesteśmy w stanie wyrobić za pomocą widelca. Następnie ciasto porcjuje na 2 części. Jedną część rozwałkowuję na stolnicy a drugą zawijam w ściereczkę aby nie wyschło. Na gotowym placku ciasta szklanką wycinam kółeczka. Następnie do każdego kółeczka wkładamy łyżeczkę farszu i zagniatamy na rogach formułując pierożki. W tym momencie należy zwrócić uwagę na to iż mocno musimy zagniatać rogi aby w trakcie gotowania pierogów nie rozklejały się. Gotowe pierogi należy ugotować w gotującej się i osolonej wodzie. Czas gotowania około 4 minut aż wypłyną na wierzch. Należy od czasu do czasu delikatnie zamieszać drewnianą łyżką aby nie przykleiły się do dna. Ugotowane pierogi wyciągamy sitkiem. Ja dodatkowo hartuje je w w misce wypełnionej zimną wodą. Takie pierożki można podawać od razu na talerz posypując usmażoną cebulką lub masełkiem. W moim przypadku zostały one podpieczone na patelni. Skórka stała się złocista i chrupiąca. Smacznego!
Pierogi ruskie podpiekane na patelni
Ziemniaki i ser biały mielimy przez maszynkę razem z usmażoną cebulką
Pierogi ruskie podpiekane na patelni
Wyrabiamy farsz do pierogów ruskich i przyprawiamy pieprzem oraz solą
Pierogi ruskie podpiekane na patelni
Zagniecione ciasto na pierogi ruskie przed wycinaniem kółek
Pierogi ruskie podpiekane na patelni
Pierogi ruskie przed gotowanie w osolonej wodzie