Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2431]

Pierogi ruskie smażone na tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny przepis na ruskie pierogi

Pierogi ruskie smażone na tłuszczu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi ruskie smażone na tłuszczu

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie smażone na tłuszczu

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki posiekanego masła, jajko, wlać 1/2 szkl zimnej wody, zagnieść ciasto i pozostawić w chłodne miejsce na 30 minut. Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na łyżce masła, dodać do ziemniaków. Ser pokruszyć, połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy, wycinać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu, składać ciasto na połowy i zlepiać brzegi. Tak przygotowane pierogi smażyć na głębokim tłuszczu.