MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pierogi ruskie wg MysiaZuzia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne pierogi ruskie polane klarowanym masłem.

Pierogi ruskie wg MysiaZuzia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie wg MysiaZuzia

 

  • 2 filiżanki mąki pszennej
  • 1/2 filiżanki ciepłej wody
  • łyżeczka oleju
  • 1 i 1/2 dużego ziemniaka
  • 1 cebulka
  • 150 gram twarogu
  • sół
  • pieprz
  • 2 łyżeczki masłą klarowanego

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie wg MysiaZuzia
Zmąki, ciepłej wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skórki. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżeczce oliwy z oliwek.Twaróg rozgniatamy widelcem dodajemy ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy wszystko razem widelcem. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy okrągłe placki. Faszerujemy je nadzieniem i zlepiamy pierogi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Podajemy polane rozpuszczonym masłem klarowanym.
Pierogi ruskie wg MysiaZuzia
Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie
Pierogi ruskie wg MysiaZuzia
Twaróg rozgniatamy widelcem na niezbyt gładko
Pierogi ruskie wg MysiaZuzia
Z mąki, wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto
Pierogi ruskie wg MysiaZuzia
Nadziewamy farszem krążki ciasta i gotujemy