Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Pierogi ruskie Oli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto na pierogi jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, co jest jego atutem. Wystarczy mąka, woda i trochę oleju.

Pierogi ruskie  Oli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie Oli

 

  • Farsz:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 60 g twarogu półtłustego
  • 4 duże cebule
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki (5 szklanek 200 ml)
  • 2 łyżki oleju
  • trochę mąki do podsypywania

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie Oli
Ziemniaki obrać i ugotować. Rozgnieść. Dodać twaróg, Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać do ziemniaków i twarogu. Dosypać pieprz i sól do smaku. Rozgnieść wszystko razem. Mąkę wysypać na stół lub stolnicę. Zrobić dziurkę i wlać 2 łyżki oleju. Zagnieść. Powoli dolewać ciepłą wodę. Ugniatać około 10 minut. Podsypać stół i wałek mąką i rozwałkować ciasto. Zwykłą szklanką wycinać kółka, nakładać na nie farsz i zagniatać. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 10 minut.
Pierogi ruskie  Oli
Farsz najlepiej ugniatać specjalną łyżką do puree.
Pierogi ruskie  Oli
Do ciasta można wykorzystać również masło.
Pierogi ruskie  Oli
Ciasto musi być bardzo dokładnie wyrobione.
Pierogi ruskie  Oli
Pierogi można polać tłuszczem, najlepiej ze słoniny i skwarkami.