Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi ruskie z sosem serowo-ziołowym B

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię pierogi ruskie zestawiać z różnymi kontrowersyjnymi smakami .To następna wersja tego mojego ukochanego dania..

Pierogi ruskie z sosem serowo-ziołowym B

Składniki:

Pierogi ruskie z sosem serowo-ziołowym B

 

  • Pierogi:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 40 dag białego sera
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz mielony
  • Sos:
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka pokrojonego w cieniutkie plasterki pora
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra lub roztarte 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sera topionego kremowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z sosem serowo-ziołowym B
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową Na patelni rozgrzać masło .Dodać koper, pietruszkę i czosnek. Chwilę smażyć mieszając . Dołożyć ser i wlać śmietankę .Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Pierogi podawać polane sosem i posypane zieleniną ( koprem, pietruszką , porem ).' Doskonale smakują zapieczone pod sosem ( przez 15 minut w rozgrzanym do 180 * C piekarniku )