SUPERPRZEPIS

Pierogi serowo-pomarańczowe

  • 11
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pierogi serowo-pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Pierogi na słodko, czyli serowo pomarańczowe polane słodką śmietanką - pycha!

Składniki:

Pierogi serowo-pomarańczowe

 

  • Nadzienie
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • Ciasto
  • 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • około 2/3 szk gorącej wody
  • Śmietana
  • 1 szk gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina żółtego i czerwonego barwnika spożywczego

 

Sposób przygotowania:

Pierogi serowo-pomarańczowe
Nadzienie :

Twaróg wrzucić do miski i rozgnieść go. Nie musi być gładki, może mieć widoczne delikatne grudki. Pomarańczę umyć, obrać dokładnie nie zostawiając białych błonek i pokroić w drobniutką kostkę i wrzucić razem z powstałym sokiem do sera. Dodać cukier i żółtko oraz kaszę mannę i wymieszać nadzienie.



Ciasto :

Do miski wsypać mąkę oraz sól, po czym wlać olej i wodę i widelcem lekko połączyć ze sobą składniki. Następnie zawartość miski wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt kleiste podsypać mąką i ponownie wyrobić.



Pierogi :

Ciasto dzielić na kawałki a potem cienko wałkować i wykrawać kółka ( ja użyłam kółka o średnicy 10 cm ). Na każde kółko nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi uważając aby się dokładnie zlepiły, bo farsz ma luźną konsystencję. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. ( Moja metoda sprawdzania czy są ugotowane to wyjęcie pieroga na łyżce cedzakowej i dociśnięcie lekko palcem pieroga. Jeśli jest miękkie w dotyku oznacza to, że są gotowe ). Gotowe pierogi wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na natłuszczonej blaszce.



Śmietana :

Śmietanę przelać do miseczki dodać cukier i barwniki i dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści a barwniki połączą ze śmietaną.



Pierogi nakładać na talerze i polać przygotowaną śmietaną.
Pierogi serowo-pomarańczowe
przygotować nadzienie z sera pomarańczy żółtka cukru i kaszy manny
Pierogi serowo-pomarańczowe
następnie zrobić ciasto i wycinać kółka
Pierogi serowo-pomarańczowe
pierogi gotować w wodzie z solą kilka minut
Pierogi serowo-pomarańczowe
przygotowac śmietanę do polania pierogów