ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Pierogi truskawkowe Ewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo prosty przepis na pierogi z truskawkami. Gdy w ogródku truskawek moc, nie może zabraknąć takich pierogów.

Pierogi truskawkowe Ewy

Składniki:

Pierogi truskawkowe Ewy

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Pierogi truskawkowe Ewy

Wyrabianie ciasta:

Pierogi truskawkowe Ewy
Ze składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Z mąki, jajka i soli oraz wody zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.

Przygotowanie placuszków na pierogi.

Pierogi truskawkowe Ewy
Z ciasta formować nieduże kulki i cienko rozwałkować.

Z ciasta formować nieduże kulki i cienko rozwałkować.

Robienie pierogów

Pierogi truskawkowe Ewy
Na placuszki nakładać truskawki i dokładnie zlepiać.

Na przygotowane placuszki kłaść połówki truskawek, lekko posypać cukrem, składać na pół i dokładnie zlepiać.

Gotowanie

Pierogi truskawkowe Ewy
Pierogi gotować w osolonym wrzątku chwilę gdy wypłyną.

Pierogi gotować w osolonym wrzątku chwilę, gdy wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową. Można podawać ze śmietanką.