Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi truskawkowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z truskawkami i bananami są smaczne i oryginalne. Podane ze śmietaną o smaku wanilii są wyjątkowe.

Pierogi truskawkowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi truskawkowo-bananowe

 

Sposób przygotowania:

Pierogi truskawkowo-bananowe
Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić na połówki. Banany obrać, pokroić w krążki, skropić sokiem z cytryny. Do przesianej mąki dodać roztopione masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować i małą szklaneczką wycinać krążki. Na połowę krążków ułożyć po krążku banana i pół truskawki. Przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić brzegi. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Pierogi truskawkowo-bananowe
Do przesianej mąki dodać roztopione masło i resztę składników
Pierogi truskawkowo-bananowe
Banany bez skórki i umyte truskawki pokroić
Pierogi truskawkowo-bananowe
Ciasto rozwałkować wyciąć krążki ułożyć owoce
Pierogi truskawkowo-bananowe
Przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić brzegi