SUPERPRZEPIS

Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką Więcej zdjęć (5)

Wczoraj było kolejny dzień pierogowy i od stania przy stolnicy nogi mi wchodziły nie powiem gdzie hihi:)

Składniki:

Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • woda-ile mąka zbierze
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 15 dag mięsa z kurczaka z rosołu (porcji rosołowej,skrzydełek)
  • 15 dag pekinki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki wody
  • pieprz,sól i słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka margaryny do smażenia
  • Sos cebulowo-lubczykowy:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką
Przygotowanie farszu: Cebulkę obrać, pokroić w kostkę średniej wielkości, wsypać do niej 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać,aby mąka pokryła cała cebulę. Rozgrzać olej i partiami wrzucać cebulę,uprażyć. Wyjmować na ręcznik papierowy,ostudzić. Kapustę poszatkować,przepłukać i osuszyć. Poddusić na margarynie. W między czasie mięso przemielić w maszynce lub w blenderze. Dodać do kapusty i chwilę razem smażyć. Doprawić solą,pieprzem oraz papryką. W 2-3 łyżkach wody rozprowadzić koncentrat i wlać na patelnię. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do miski przełożyć uprażoną cebulkę,zawartość patelni i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.



Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól oraz stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.Pierogi: Ciasto podzielić na 4 części i każdą część (po kolei) rozwałkować na cienki placek i wycinać foremką (najlepiej dużą-ja miałam o średnicy 9 cm) koła. Na krążek nałożyć duża łyżkę farszu i przykryć drugim krążkiem. Dokładnie zlepić i drewnianą łyżką zrobić ozdobny wzorek na krawędziach pieroga. Gotować partiami w osolonym wrzątku do miękkości (najlepiej spróbować bo one są troszkę grubsze niż pierogi klejone z jednego krążka).Sos cebulowo-lubczykowy: W rondelku rozgrzać margarynę i wrzucić na nią pokrojoną w pół plasterki cebulę. Zamieszać aby plasterki rozpadły się na piórka. Gdy cebulka się zarumieni dodać lubczyk,kurkumę,zamieszać. Dodać mąkę i szybko zamieszać aby dobrze się połączyła z cebulą. Wlać wodę i zagotować. Posolić. Zdjąć z ognia.Gorące pierogi układać na talerzu i polać odrobiną sosu,resztę podać w sosjerce. Smacznego!
Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką
kapustę drobno posiekać i udusić na margarynie
Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką
cebulkę prażoną połączyć z kapustą i mięsem wymieszać
Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką
na krążek ciasta kłaść łyżkę farszu i przykryć drugim krążkiem
Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką
gotowe pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku