Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pierogi z bakaliami i makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny obiad na słodko dla dzieci i nie tylko.

Pierogi z bakaliami i makiem

Składniki:

Pierogi z bakaliami i makiem

 

  • 2szkl.mąki,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 20dag.sera białego,
  • 5dag.rodzynek,
  • 5dag.suszonych śliwek,
  • 5dag.fig,
  • 15dag.maku,
  • 1szkl.mleka,
  • 1/2szkl.cukru,
  • 2łyzki posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego,

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z bakaliami i makiem
Mak przebrać.opłukać pod bieżącą wodą,dokładnie osączyć.Następnie zalać wrzącym mlekiem i gotować kilka minut,wystudzić.Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie,osączyć.Figi i śliwki pokroić w paseczki,ostudzony mak zmielić,wymieszać z olejkiem migdałowym.posłodzić.Biały ser utrzeć na gładko z pozostałym cukrem,wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi oraz resztą bakalii i makiem.,wbić jedno jajko i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać na blat,wbić jajko i dolewając powoli ok.1/2szkl.ciepłej wody zagnieść ciasto.Urywać porcję ciasta i cienko rozwałkować wyciąć kółka i na każdy kłaść porcję farszu i mocno zlepić brzegi.Pierogi wrzucać na posolony wrzątek i gotować,aż wypłyną.