ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 45
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina bardzo lubi takie pierogi. Najczęściej podaję je ze skwarkami z wędzonej słoninki i maślanką. Palce lizać.

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

 

 

 

  • słonina wędzona na skwarki
  • maślanka

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

ETAP 1:

Kaszę gryczaną wypłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju na złoty kolor. Wymieszać biały ser z ugotowaną kaszą gryczaną, cebulką. Dodać pieprz i sól do smaku.

Mąkę pszenną i ziemniaczana wymieszać i dodać mleko. Dodać gorącą wodę, olej i wyrobić ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 20 min.

Podzielić ciasto na porcje i wałkować placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać farsz. Zalepiać.

Najlepiej partiami gotować w osolonej wodzie. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch. Łyżką cedzakową wyławiać pierogi i układać na półmisku. Zajadać ciepłe, okraszone skwarkami i ze szklanką maślanki.

Smacznego.