Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierogi z bobem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny przepis na obiad lub kolację z dodatkiem podsmażonego boczku i sera parmezan sprawia, że danie jest bardzo wykwintne.

Pierogi z bobem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z bobem

Farsz

Ciasto

Dodatki

  • 30 dkg wędzonego boczku
  • szklanka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Pierogi z bobem
Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Odcedź i ostudź a następnie obierz ze skórki.

Ugotuj ziemniaki, nadadzą pulchności w farszu. Dodaj do bobu, dopraw solą i pieprzem w/g własnego smaku. Wszytko razem zmiel w maszynce do mielenia lub widelcem. Farsz gotowy.

Mąkę zalej wrzącą wodą, zamieszaj i odczekaj chwilę aby przestygła. Wyrób ciasto, owiń w folię na 30 minut. Po tym czasie wykrawaj po kawałku ciasta, rób kulki a z nim wałkuj placki.

Na każdy krążek połóż farsz i zalep pieroga. Gotuj około 3 -4 minuty w osolonej i wrzącej wodzie. Podawaj okraszone boczkiem wędzonym i posypane serem parmezan. Smacznego. 
Pierogi z bobem
Ugotuj bób w osolonej wodzie, odcedź i ostudź
Pierogi z bobem
Obierz bób, dodaj ugotowane ziemniaki i przyprawy
Pierogi z bobem
Wszystko razem zmiel w maszynce lub ugnieć widelcem
Pierogi z bobem
Z ciasta rób kulki, a z nich wałkiem krążki , na nich układaj farsz
Pierogi z bobem
Ulepione pierogi gotuj 3-4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie

Tagi:

pierogi