Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierogi z borówką amerykańską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne owocowe pierogi. Najlepsze w sezonie, ale również można przygotować je z mrożonymi borówkami. Polane pyszną polewą na bazie mascarpone.

Pierogi z borówką amerykańską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z borówką amerykańską

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówką amerykańską
Na stolnicę przesiać mąkę z solą. Zrobić dołek i wlać olej oraz gorącą wodę. Łączyć ciasto i dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok 3mm i wycinać krążki. Na każdy krążek wkładać borówki posypując odrobiną cukru. Zlepiać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3min od wypłynięcia. POLEWA: serek mascarpone zmiksować z borówką amerykańską (ok 200g) i polać po gorących pierogach. Polewę należy przygotować tuż przed podaniem. Można też trochę dosłodzić. Smacznego!
Pierogi z borówką amerykańską
Zagnieść ciasto i odłożyć na chwilę przykryte ściereczką.
Pierogi z borówką amerykańską
Na krążki ciasta nakładać borówkę posypując cukrem.
Pierogi z borówką amerykańską
Mascarpone zmiksować z borówką amerykańską.