Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z borówkami i śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi z borówkami są pyszne i warto je zrobić.

Pierogi z borówkami i śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z borówkami i śmietaną

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami i śmietaną
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko, żółtko, oliwę, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać po kilka borówek, składać na pół i dokładnie sklejać brzegi. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. Gotować około 4 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem i ozdobione sosem tiramisu.
Pierogi z borówkami i śmietaną
Do mąki wlać oliwę, dodać jajka i ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto
Pierogi z borówkami i śmietaną
Szklanką wycinać krążki, nakładać borówki i sklejać