Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierogi z cieciorką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cieciorka jest bardzo zdrowa, zawiera wiele składników odżywczych, a białko w niej zawarte doskonale zastępuje białko zwierzęce

Pierogi z cieciorką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z cieciorką

 

  • składniki na ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajo
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • składniki na nadzienie do pierogów
  • cieciorka - 25 dag
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Pierogi z cieciorką
Cieciorkę opłukać i namoczyć na 12 godzin. Odlać wodę w której się moczyła, zalać nową do 3 cm powyżej i gotować około godziny. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Ze składników na ciasto pierogowe przygotować ciasto, rozwałkować cienko, wyciąć koła, na każdy nałożyć po łyżce farszu i skleić brzegi ręcznie lub przy pomocy foremki. Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Pierogi z cieciorką
Pierogi po ostudzeniu można podsmażyć na rumiano z dodatkiem cebulki
Pierogi z cieciorką
Do przygotowania farszu konieczne jest długie moczenie cieciorki