Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z cynamonowym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Od kiedy tylko pamiętam, takie pierożki gościły na stole w moim domu

Pierogi z cynamonowym serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z cynamonowym serem

 

  • 3 szk mąka,
  • 1 szkl woda lub mleko,
  • 2 szt żółtko jaja,
  • 1 łyżka oliwa,
  • 30 dag ser twarogowy,
  • 2 łyżki kasza manna,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • 2 łyżeczki cynamon,
  • 1 szt jajko,
  • 5 dag masło,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z cynamonowym serem
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, oliwę, ciepłą wodę lub mleko, zagnieść ciasto. Ser twarogowy przecisnąć przez praskę, dodać cukier puder, kaszę mannę, cynamon, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 4 minuty od chwili gdy wypłyną na wierzch. Podawać polane stopionym masłem i oprószone cukrem.
Pierogi z cynamonowym serem
Etap 1
Pierogi z cynamonowym serem
Etap 2
Pierogi z cynamonowym serem
Etap 3