SUPERPRZEPIS

Pierogi z dynią, serem i rodzynkami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pierogi z dynią, serem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Pierogi z dynia i serem to pomysł na bardzo smaczne i słodkie pierogi, Będą smakowały przede wszystkim dzieciom :)

Składniki:

Pierogi z dynią, serem i rodzynkami

 

  • CIASTO
  • 300 g mąki,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ
  • puree z dyni 250g,
  • twaróg półtłusty 170g,
  • rodzynki 15g,
  • cukier 2 łyżki,
  • szczypta cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z dynią, serem i rodzynkami

Przygotowujemy puree z dyni np. wg przepisu https://gotujmy.pl/pure-z-dyni-,przepisy,159832.html

Gotowe puree mieszamy z twarogiem, dodajemy rodzynki, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon (Jeśli farsz będzie mało słodki dodajemy więcej cukru). Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto.

Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Podajemy oprószone cynamonem. Smacznego ;)

Sprawdźcie też przepis na Pierogi kresowe >>>

Pierogi z dynią, serem i rodzynkami
Gotowe puree mieszamy z twarogiem, dodajemy rodzynki.
Pierogi z dynią, serem i rodzynkami
Jeśli farsz będzie mało słodki dodajemy więcej cukru.
Pierogi z dynią, serem i rodzynkami
Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu.
Pierogi z dynią, serem i rodzynkami
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.