czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pierogi z farszem czereśniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierożki to bardzo smaczne i niedrogie danie na każdą kieszeń. Dzieci bardzo je lubią:) można nadziewać różnymi owocami.

Pierogi z farszem czereśniowym

Składniki:

Pierogi z farszem czereśniowym

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. wody gazowanej,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

 

  • Farsz:
  • 40 dag mrożonych wypestkowanych czereśni (latem warto użyć świeżych owoców),
  • 1/2 szkl. cukru.

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem czereśniowym
1. Mleko zmiksować z wodą, jajkiem i olejem na jednolitą masę. Dodać do przesianej mąki wraz z solą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą część cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki. 2. Owoce rozmrozić, zasypać cukrem i odstawić na ok. pół godz. Następnie porządnie odsączyć na sicie. Na każdym krążku ciasta ułożyć kilka czereśni, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku. Podawać np. ze śmietaną i cukrem pudrem.