aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Pierogi z farszem makowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne pierożki makowe na słodko

Pierogi z farszem makowym

Składniki:

Pierogi z farszem makowym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 20 dkg maku
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/3 kostki masła
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • olejek migdałowy
  • Dodatkowo:
  • 1/2 kostki masła
  • cukier do posypania
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem makowym
Farsz: Mak sparzyć i zmielić 2x na maszynce. Masło (1/3 kostki roztopić i ostudzić). Mak przełożyć do miski, wbić jajko, dodać cukry, roztopine masło i bakalie. Wymieszać. Do smaku dodać kilka kropli olejku. Ciasto: Z mąki, jajka i wody wyrobić miękkie ciasto, podobne jak na makaron. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić krążki, na środku układać farsz i zlapiać pierogi. Przygotowane pierożki ugotować w osolonej wodzie (5-7 minut). Gotowe pierogi odcedzić, wyłożyć na talerz, polać podrumienionym masłem, posypać cukrem.