Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Już sama z siebie zaczynam się podśmiewać jak robię kolejne pierogi z ,, dziwnym,, farszem. A wszystko przez to , że tak lubię zmiany . Nudzą mnie znane i gotowane od lat potrawy.

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku

 

  • 2/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki mięsa gotowanego kurczaka z zupy
  • kawałek pietruszki z zupy
  • kawałek selera z zupy
  • 1 ugotowany spory ziemniak
  • 3 pełne łyżeczki tartego chrzanu
  • szczypta grubo mielonego pieprzu ( czarny lub kolorowy)
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku
Przygotować nadzienie do pierogów - robiąc puree z ziemniaka. Zmielić w Rozdrabniaczu mięso z kurczaka, pietruszkę i seler. Wymieszać puree z mięsem, warzywami i chrzanem . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrobić parzone ciasto na pierogi zalewając osoloną mąkę wrzątkiem . Wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto dodając do niego pół łyżki oleju. Wałkować ciasto na cienkie płaty. Wycinać szklaneczką krążki ( wyszło 20 pierożków). Zlepiać pierożki kładąc na każdym krążku farsz. Układać na ściereczce - przykryć drugą lnianą ściereczką by pierożki nie obeschły. Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju. Wrzucać pierogi i gotować 30 sekund od wypłynięcia. Wyłowić łyżką cedzakową. Zostawić by lekko ostygły. Podsmażyć lekko rumieniąc na reszcie oleju. Podałam z trzema surówkami pomidorami ze szczypiorkiem, sałatą polaną odrobiną jogurtu i kiszoną kapustą z olejem ( po odrobinie ). *Pietruszki i selera powinno być połowę tego co mięsa. ** Uważam , że doskonałe były by takie pierogi gdyby zrobić je zupełnie bez mięsa zwiększając ilość białych warzyw z zupy i dodając drugiego ziemniaka. Można by je wtedy podawać jako dodatek do sztuki mięsa z rosołu , parzonej białej kiełbasy , lub samodzielne danie wegetariańskie z porcją surówek.
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku
Przygotować farsz ze zmielonego miesa z zupy-białych warzyw z zupy i ugotowanego ziemniaka-doprawic chrzanem i pieprzem
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku
Przygotować parzone ciasto i o rozwałkowaniu wycinać i lepić pierogi
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku
Pierogi gotować w osolonym wrzątku 30 sekund od wypłynięcia
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku
Ostudzone pierogi smażyć na rumiano z obu stron