renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierożki na słono z pysznym farszem z ziemniaków i serka doprawionym cebulką i czosnkiem. Troszkę podobne do pierożków ruskich.

Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym
Na początek przygotowujemy farsz. Ziemniaki należy obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ubić tłuczkiem. Gdy ubite ziemniaki przestygną ( ale nie mogą być zimne) dodać cebulkę i czosnek podsmażone na masełku i serek ziarnisty.Wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku. Następny krok to przygotowanie ciasta. Z mąki jajka i wody zarabiamy ciasto na pierogi, wałkować cienko i wykrawać krążki, na które nakładamy farsz i sklejamy pierożki.W większym garnku zagotować lekko słoną wodę i wrzucać pierogi do gotowania. Gotować ok. minutę od momentu zawrzenia. Wyciągać ostrożnie aby ich nie podziurawić i podawać ciepłe.
Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym
Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym
Następnie dodajemy cebulkę, czosnek i twarożek.
Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym
Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierogi z farszem ziemniaczano-twarożkowym
Przygotowujemy ciasto wałkujemy je i wycinamy krążki na pierogi.