SUPERPRZEPIS

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową Więcej zdjęć (2)

Delikatna propozycja na pierożki. W letnim klimacie. Z pewnością każdemu posmakuje nie tylko liczącym kalorie.

Składniki:

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową

 

 

  • Farsz:
  • 140 g fasolki szparagowej żółtej
  • 75 g marchewki gotowanej
  • 125 g kaszy orkiszowej ugotowanej
  • 65 g mozzarelli light
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową

Ciasto:

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową
w misce wymieszać i zagnieśc ciasto na pierogi

Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać sól i białko. Wymieszać.

Następnie stopniowo dodawać wodę.

Dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto około 3-4 minut.

Odłożyć pod przykryciem na 20-25 minut.

Farsz:

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową
do ugotwanej fasolki dodać marchewkę oraz kaszę

Fasolkę umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Następnie pokroić na kawałki około 1 cm.

Wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do miski.

Dodać ugotowaną zimną kaszę. Ugotowaną marchewkę pokroić w małą kostkę, dodać do miski.

ETAP 3:

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową
farsz dosmaczyć serem i koperkiem i przyprawami

Ser również pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z koperkiem dodać do miski.

Doprawić solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową
na ciasto nałożyć farsz i zlepiać pierogi

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Ringiem o średnicy 9 cm wycinać okręgi. Na krążki kłaść po łyżce farszu i zlepiać pierożki.

Gotować w osolonym wrzątku. 26 sztuk po 38 kcal Smacznego!