jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Pierogi z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z grzybami robię tydzień lub dwa przed Wigilią i zamrażam je w zamrażarce.

Pierogi z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami
Ciasto. Twaróg utrzeć z cukrem i solą, dodać mleko i olej i ucierać dalej. Wsypać mąkę, dodać rozkłócone jajko, wkruszyć drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do podrośnięcia. Farsz. Grzyby i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, wystudzić. Dodać bułkę tartą, żółtko ,sól i pieprz do smaku, wymieszać. Podrośnięte ciasto wyrobić ponownie. Brać porcje ciasta, rozwałkować na cienki placek. Radełkiem wykroić mniej więcej równe kwadraty. Na każdym kłaść łyżką farsz i zgiąć po przekątnej. Dokładnie zlepić brzegi, w razie potrzeby brzegi odciąć radełkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane pierogi odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min. Posmarować białkiem. Piec do momentu, aż pierogi nabiorą złocistego koloru.
Pierogi z grzybami
Przygotowane ciasto, zaraz pójdzie w ciepłe miejsce by ładnie podrosło.
Pierogi z grzybami
Zaczynamy lepić pierogi z z farszem grzybowym.
Pierogi z grzybami
Podrośnięte i posmarowane pierogi zaraz powędrują do piekarnika.
Pierogi z grzybami
Jeszcze gorące i pachnące złociste pierogi z grzybami.