justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pierogi z grzybami i kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z kapustą i grzybami są jednym z tych dań, których nie może zabraknąć na każdym wigilijnym stole.

Pierogi z grzybami i kapustą

Składniki:

Pierogi z grzybami i kapustą

Ciasto

Nadzienie

  • Kapusta kiszona około ½ kg
  • Grzyby suszone ok ½ kg
  • Cebula 2 sztuki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami i kapustą
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy strumieniem wodę, cały czas mieszając. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyrabiamy je ręką. Należy je cienko rozwałkować i powycinać okręgi. Wielkość zależy od tego jak duże mają być pierogi.

Grzyby należy namoczyć, a następnie osączyć z wody i pokroić w drobne kawałeczki. Kapustę drobno kroimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odsączamy. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę podsmażamy razem z grzybami i dodatkiem soli i pieprzu. Mieszamy z kapustą i doprawiamy do smaku.

Farsz wykładamy na kółkach z ciasta i lepimy pierogi.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.