Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierogi z jabłkami 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakują szczególnie dzieciom

Pierogi z jabłkami 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jabłkami 6

 

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania)
  • 1 żółtko (nie musi być)
  • ok 3/4 szkl zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami 6
CIASTO: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, jeśli zbyt twarde dodać troszkę wody. Gotowe pozostawić pod przykryciem aby "odpoczęło". FARSZ: Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać bułkę tartą, cynamon, cukier, sok z cytryny, wymieszać delikatnie. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować po kolei na grubość ok 3 milimetrów, wycinać krążki i na nich układać farsz. Zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie ok 4-5 min od wypłynięcia. Podawać z jogurtem greckim lub śmietaną, posypane świeżo startym cynamonem.
Pierogi z jabłkami 6
Potarte jabłka mieszamy z resztą składników
Pierogi z jabłkami 6
Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki takiej wielkości jak chcemy (ja szklanką)
Pierogi z jabłkami 6
Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi
Pierogi z jabłkami 6
Teraz pozostało już tylko ugotowanie no i zjedzenie...mniammmmm