Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pierogi z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z owocami zawsze są kulinarnym hitem. Te proponowana przez nas można przygotować ze świeżymi owocami przez cały rok, bo są z jabłkiem i cynamonem.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Składniki:

Pierogi z jabłkami i cynamonem

 

  • 2 szklanki mąki plus do podsypania
  • szczypta soli
  • ok. 2/3 szklanki letniej wody
  • 2–3 jabłka
  • 2 łyżki cukru cynamonowego
  • 2–3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami i cynamonem
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wodę, wymieszaj łyżką, a następnie na stolnicy wyrób gładkie ciasto. Przykryj je odwróconą do góry dnem miską i zostaw na 20 minut, żeby odpoczęło.

2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w drobną kosteczkę. Jeśli są bardzo soczyste osącz na sicie. Wymieszaj z cukrem cynamonowym.

3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, na posypanym mąką blacie. Metalową obręczą lub szklanką wycinaj kółka. Na każdym połóż łyżeczkę farszu i przykryj drugim kółkiem. Zlep brzegi dokładnie dociskając. Jeśli brzegi są dosyć szerokie możesz je dodatkowo lekko naciąć.

4. Zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj 2 minuty licząc od momenty, gdy wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.

5. Przed podaniem podsmaż na złoty kolor na maśle.