aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z pachnącymi lasem jagodami. Do ich przygotowania możemy użyć świeżych jak i mrożonych owoców. Najlepiej smakują podane z cukrem i śmietaną.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Do miski wsypujemy mąkę i w jej środku robimy wgłębienie, wlewamy w nie olej i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gdy ciasto wstępnie się połączy, wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie miękkie i jednolite. 

Odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na placek w którym za pomocą szklanki wykrawamy kółka. 

Na każdym kółku układamy porcje jagód i dokładnie sklejamy pierogi.

Następnie pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 

Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. 

Pierogi z jagodami podajemy posypane cukrem i okraszone śmietaną.
Pierogi z jagodami
Na krążkach przygotowanego ciasta układamy jagody.
Pierogi z jagodami
Dokładnie sklejamy brzegi ciasta pierogowego.
Pierogi z jagodami
Pierogi gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z jagodami
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.