katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rodzinka bardzo lubi pierogi więc latem obowiazkowo muszą być pierogi z owocami w tym wypadku z jagodami.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • Ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • woda gorąca 1 szkl
  • woda letnia ok 1/2 szkl
  • olej 2 łyżki

 

  • Farsz

 

  • jagody ok 1/2 kg
  • cukier 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody płuczemy i osączamy, oprószamy cukrem krótko przed nałożeniem na ciasto. Mąkę wsypujemy do miski (można na blat) i zaparzamy gorącą wodą. Mieszamy łyżką albo widelcem.  Wykładamy ciasto na blat albo stolnicę i dodajemy olej, letnią wodę i zagniatamy ciasto.

Dzielimy ciasto na części i każdą część wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy jagody i zlepiamy pierogi.

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Tagi:

dania pierogi