Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi może i są pracochłonne, ale jakie inne smaki dorównają tym z sezonowymi owocami. Jagody, truskawki, śliwki czy....masa innych pyszności.

Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą
Do szklani z wodą dodajemy olej, sól i sok z cytryny, a na koniec jajko i energicznie mieszamy. Wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Które przykrywamy talerzem i dajemy mu odpocząć jakieś 20 min. Czyste jagody posypujemy cukrem i kisielem, dokładnie mieszamy aby każda jagódka obtoczyła się w proszku. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, na każdy krążek nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, pięć minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Masło podgrzewamy na patelni na gorące sypiemy płatki kukurydziane. Podsmażamy aż zacznie pachnieć podpieczonymi płatkami. Polewamy pierogi i smacznego.
Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą
Ciasto na pierogi przykrywamy ciepłym talerzem, dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna.
Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą
Do jagód dodajemy kisiel, brązowy cukier i mieszamy.
Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą
Pierogi gotujemy partiami, powinny mieć luźno w garnku.
Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą
Wyłapujemy łyżką cedzakową na talerz i dajemy im chwilę odpocząć.