lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

pierogi z jagodami wg Lucyny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warto czekać rok zeby poczuć ich smak

pierogi z jagodami wg Lucyny

Składniki:

pierogi z jagodami wg Lucyny

 

Sposób przygotowania:

pierogi z jagodami wg Lucyny
Jagody przesypujemy bułka tartą z cukrem. Z przesianej mąki, jaja, szczypty soli i letniej wody(dodawanej stopniowo-do pol szklanki) zaganiatamy wolne, elastyczne ciasto. Wyrabiamy dzielimy na 2 kulki, jedną przykrywamy miseczką, a druga cienko rozwalkowujemy.Szklanką wykrawamy z ciasta kolka. Na kazde kolko nakladamy łyzeczke jagod, skladamy na poł i starannie zlepiamy. Ta procedure powtarzamy z druga polowa ciasta. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzaca, osolona wode.Gdy wyplyna, wyjmujemy łyzka cedzakowa, płuczemy zimna woda.Podajemy na ciepło, polane kawalkiem masła lub polane smietaną i posypane cukrem pudrem.