WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie lubię pierogów z mrożonymi owocami, więc cieszę się nimi tylko sezonowo. Teraz nastał czas jeżyn, więc tymczasowo królują one w mojej kuchni.

Pierogi z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jeżynami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jeżynami
Jeżyny dokładnie przebieramy, płuczemy i osuszamy z wody. Mąkę zagniatamy na jednolite ciasto z wodą, solą, masłem i żółtkami. Następnie wałkujemy je, i wycinamy koła. Na każdym z nich układamy po kilka jeżyn, w razie potrzeby dosypujemy cukier i dokładnie zlepiamy brzegi, formując pierożki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy ok 3-5 min od momentu wypłynięcia.
Pierogi z jeżynami
Ciasto na pierogi dokładnie zagniatamy.
Pierogi z jeżynami
Owoce jeżyn przebieramy i płuczemy przed gotowaniem.
Pierogi z jeżynami
W razie potrzeby, jeżynowe nadzienie możemy dosłodzić.
Pierogi z jeżynami
Brzegi pierogów bardzo dokładnie zlepiamy.

Tagi:

pierogi danie